BOB – SCURT ISTORIC
-
În 1897 a fost fondat primul club din lume de bob în St.Moritz, ElveÅ£ia, stimulând creÅŸterea economică a sportului de iarnă în staÅ£iunile din întreaga Europă. Prin 1914, competiÈ›iile de bob au loc pe o mare varietate de pârtii îngheÈ›ate natural. În 1923, a fost fondată FederaÅ£ia InternaÅ£ională de Bob È™i Toboganing (FIBT) È™i în anul următor are loc un concurs pentru bobul de patru persoane, prima ediÈ›ie a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Chamonix, FranÅ£a. CompetiÈ›iile de bob au început în mare măsură, ca o activitate pentru cei bogaÈ›i È™i aventuroÈ™i, care s-au adunat în staÅ£iunile alpine pentru week-end È™i au stimulat concurenÅ£a.
-
Astăzi, echipajele de bob de top din lume se antrenează pe tot parcursul anului ÅŸi concurează mai ales pe pârtiile îngheÈ›ate artificial în boburi high-tech din fibră de sticlă ÅŸi oÅ£el. Până la apariÅ£ia concurenÅ£ei din Cupa Mondială la mijlocul anilor 1980, rezultatele din bob de succes au fost realizate la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale È™i Europene. Încă de la începuturile sale, circuitul de Cupă Mondială a adăugat o dimensiune nouă ÅŸi captivantă, unde versatilitatea pe trasee de pârtii diferite ÅŸi concurenÈ›a din întregul sezon sunt răsplătite.
-
În afară de influenÅ£a britanică în istoricul sportului se remarcă o puternică prezenţă ale SUA 1928 - 1956, precum ÅŸi progresele recente obÈ›inute de către alte ţări. PerformanÈ›ele mondiale din bob a fost dominate în mare măsură de către naÅ£iunile din Europa în ultimii ani. De departe naÅ£iunile de succes din bob au fost ElveÅ£ia ÅŸi Germania. Germania de Est a apărut ca o putere a sportului în mijlocul anilor 1970, cu accentul pus pe bobul proiectat ÅŸi cu o construcÅ£ie personalizată, din fibră de carbon È™i oÈ›el. Începând cu reunificarea, boberii germani au rămas un grup formidabil, câÈ™tigând numeroase medalii olimpice ÅŸi titluri la Campionatul Mondial din 1990. Italia are, de asemenea, o experienţă îndelungată ÅŸi de succes în acest sport, în special între anii 1950 È™i 1960, ÅŸi Austria a avut momentele sale strălucitoare.
-
De la un mic nucleu de naÅ£iuni care au îmbrăţiÅŸat iniÅ£ial bobul, sportul s-a extins în întreaga lume pentru a include ţări, cum ar fi Jamaica, Japonia, Australia ÅŸi Noua Zeelandă. DeÅŸi naÈ›iunile tradiÅ£ionale din bob rămân puternice, alte naÅ£iuni au început să pătrundă în topul clasamentelor, printre care È™i România.
-
O altă etapă în evoluÅ£ia sportului a venit la începutul anilor 1990, cu debut bobului feminin la competiÈ›iile din Europa ÅŸi America de Nord. În octombrie 1999, Comitetul Olimpic InternaÅ£ional a adăugat bobul feminin medaliat la Jocurile Olimpice de iarnă din 2002 în Salt Lake City, SUA.
-
Sportul continuă să se extindă. Lake Placid, localitate tradiÅ£ională pentru concursuri bob, a construit o pârtie nouă, combinată pentru bob, sanie È™i skeleton în anii 1999-2000. Alte pârtii au fost construită pentru 2006 Jocurile Olimpice de Iarna de la Cesana, Italia, ultima mare investiÈ›ie este Pârtia de bob, sanie È™i skeleton pentru Jocurile Olimpice 2010 în Vancouver/Whistler Canada.
-
O alta mare investiÈ›ie este Pârtia de bob, sanie È™i skeleton pentru Jocurile Olimpice 2014 – Sochi, Rusia.
SANIE – SCURT ISTORIC
-
CompetiÅ£iile de sanie au început în ElveÅ£ia la sfârÅŸitul secolului trecut. Astfel în 1883, pe 12 februarie, a avut loc primul concurs de sanie pe un drum de 4 km între Davos ÅŸi Klosters unde au participat sportivi din Australia, Anglia, Germania, Olanda, Suedia ÅŸi ElveÅ£ia.
-
Prima încercare de asociere datează din 1913 când Austria, Germania, ÅŸi ElveÅ£ia înfiinÅ£ează la Dresda, FederaÅ£ia InternaÅ£ională de Sanie. În 1914 are loc primul Campionat European în Boemia la Reichenberg, astăzi Liberec, în Cehia.
-
În 1927 federaÅ£iile din Germania, Austria ÅŸi Cehia reînfiinÅ£ează tot la Dresda o nouă FederaÅ£ie InternaÅ£ională de Sanie, iar în 1928 are loc la Schreiberhau (astăzi Sklarska Poreba, în Polonia), al doilea Campionat European de Sanie unde se concurează prima oară È™i în proba de sanie feminin.
-
Din 1935, ca secţie de sanie, Federaţia Internaţională de Sanie face parte din FIBT (Federation Internationale de Bob et de Toboganing).
-
În 1954 prin rezoluÅ£ia Congresului CIO din Atena sania pe pârtie artificială devine probă olimpică înlocuind scheletonul, iar anul următor se dispută la Oslo primul Campionat Mondial de sanie pe pârtie artificială.
-
Actuala FederaÅ£ie InternaÅ£ională de Sanie de CompetiÈ›ie (Federation Internationale de Luge de Course/ FIL) a fost constituită 25 ianuarie 1957 la Davos în ElveÅ£ia când reprezentanÅ£ii a 13 naÅ£iuni au hotărât desprinderea secÅ£iei „Sanie” din FIBT, iar Bert Isatitsch din Austria a fost ales primul preÅŸedinte. Tot în acelaÅŸi an, la Congresul CIO de la Sofia, FIL face parte din Comitetul Olimpic InternaÈ›ional.
-
Prima participare la Jocurile Olimpice are loc în 1964 la Innsbruck, unde participă sănieri din 12 ţări.
-
Din 1955 sania are două ramuri: sania pe pârtie naturală ÅŸi sania pe pârtie artificială; iniÅ£ial aceiaÅŸi sportivi participau în ambele discipline, dar cu timpul din necesitatea unei mai bune performanÅ£e sportivii s-au specializat pe fiecare ramură în parte, mai mult, există în prezent tendinÅ£a specializării pe fiecare disciplină.
-
În Å£ara noastră, sania ca sport a apărut în prima decadă a secolului XX, când se organizează ÅŸi primele concursuri. Ca o primă organizare ia fiinţă în 1912 FederaÅ£ia Societăţilor de Sport din România (FSSR) unde funcÅ£iona Comisia pentru Sporturile de Iarnă. În anul 1922, au fost organizate campionatele naÅ£ionale, iar primii campioni au fost Elena Cantacuzino (feminin), Gheorghe Ionescu (masculin) ÅŸi dublul E.Butnaru/D.Popa. În anul 1965, când în cadrul FederaÅ£iei de Bob din România s-a hotărât înfiinÅ£area secÅ£iei de sanie, care s-a ÅŸi afiliat la FederaÅ£ia InternaÅ£ională de Sanie - FIL în anul 1970.
-
România a participat prima dată în proba de sanie, la Jocurile Olimpice de la Innsbruck, în 1976